المپیک ۲۰۲۴ پاریس؛ بر افراشته شدن مشعل المپیک ، با دستان زنان افغان !
مراسم افتتاحیه المپیک پاریس با نمایشهای ویژه و تماشایی جهان را شگفتزده کرده است، برگزارکنندهگان المپیک مراسم سنتی را کنار گذاشتند و برای نخستینبار مراسم را در کل یک شهر به جای یک ورزشگاه برگزار کردند.
خبرگزاریحاما: المپیک ۲۰۲۴ پاریس تحت تدابیر شدید امنیتی با حضور بیش از ۴۵ هزار نیروی نظامی در دست برگزاری است.
هزاران ورزشکار از کشورهای مختلف در این مسابقات اشتراک کردهاند. مراسم افتتاحیه این المپیک خلاف مراسم سنتی در خیابان با حضور هزاران تماشاگر در زیر باران برگزار شد. شش ورزشکار (سه زن و سه مرد) از افغانستان در این مسابقات حضور دارند. همچنان مشعل المپیک را دو تکواندوکار زن از افغانستان در پاریس حمل کردند، که باعث خوشحالی زنان در افغانستان نیز شده است.
شایان ذکر است که در عین حال، شماری از زنان ورزشکار با نشر نوارهای تصویری، از اشتراککنندهگان المپیک خواستهاند که آنان را فراموش نکنند؛ کسانی که بهگونه سیستماتیک از ورزش کنار گذاشته شدهاند.
گزارش ها مبنی بر آن است که، حضور کاروان ورزشی افغانستان با کادر فنی در مراسم افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس، موجی از واکنشهای مثبت را در میان شهروندان افغانستان در داخل و خارج از کشور برانگیخته است، در المپیک ۲۰۲۴ پاریس، شش ورزشکار از رشتههای مختلف به نمایندهگی از افغانستان اشتراک کردهاند.
کیمیا یوسفی در دوش (اتلتیک زنان)، فریبا هاشمی در دوچرخهسواری، فهیم انوری در شنا، شاهمحمود نورزی در دوش (اتلتیک مردان) و یولدوز هاشمی در دوچرخهسواری، در مسابقات المپیک به نمایندهگی از افغانستان اشتراک دارند.
از سوی دیگر، پنج ورزشکار دیگر افغانستان در قالب تیم پناهندهگان کمیته بینالمللی المپیک در پاریس حضور دارند. با حضور این پنج تن، تعداد ورزشکاران افغانستان در بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس به ۱۱ تن میرسد.
این ورزشکاران در رشتههای شنا، دوش، بدمینتون، بوکس، قایقرانی، یا کشتی سواری، دوچرخهسواری، جودو، تیراندازی، رقص آکروباتیک، تکواندو، وزنهبرداری و کشتی (آزاد و فرنگی) در المپیک با رقیبانشان به میدان خواهند رفت.
با این حال، کمیته بینالمللی المپیک اعلام کرده که معصومه علیزاده از افغانستان، مسوول تیم پناهندهگان سازمان ملل است. نگاره راحله شاهین در رشته جودو (مقیم کانادا)، امیر انصاری در رشته بایسکلسواری جاده (مقیم سویدن)، منیژه تلاش در رشته رقص آکروباتیک (مقیم اسپانیا)، فرزاد منصوری در رشته تکواندو (مقیم بریتانیا) و صبغتالله عرب در رشته جودو (مقیم آلمان)، در ترکیب تیم پناهندهگان و ذکیه خدادادی، تکواندوکار در پارالمپیک حضور دارند.
روبینا جلالی، رییس فدراسیون اتلتیک افغانستان، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که شش ورزشکار (سه زن و سه مرد) در المپیک ۲۰۲۴ پاریس حضور دارند.
او میافزاید که فریبا هاشمی، یکی از بایسکلرانان کشور، روز گذشته در بین ۳۵ ورزشکار مسابقه داشته که مقام ۲۵ را کسب کرده است. بانو جلالی تاکید میورزد که ورزشکاران متفاوتتر از گذشته از لحاظ روحی و بدنی آمادهگی دارند و برخی از آنان در سه سال گذشته از سوی المپیک بینالمللی «اسکالرشیپ» گرفته بودند و در قرنطین قرار داشتند.
همزمان؛ رییس فدراسیون اتلتیک افغانستان میگوید که زنان در افغانستان از تمام حقوق بشری از جمله حق ورزش محرومند، اما حضور آنان در بازیهای جهانی نشان میدهد که آنان با قوت و شجاعت پرچم کشور را در جهان به اهتزاز درآوردند و باعث سربلندی کشور شدهاند.
به گفته بانو جلالی، ورزشکارانی از افغانستان در المپیک اشتراک کردهاند که دستاوردهای خوبی در مسابقات آسیایی و جهانی داشتهاند. به گفته او، کیمیا یوسفی در سه سال گذشته در استرالیا قرنطین و مصروف تمرین بوده و نیز حامد نورزهی اسکالرشیپ المپیک را داشته و تمرینات لازم را پشت سر گذاشته است.
همچنان، گزارش ها حاکی از آن است، یولدوز هاشمی، دوچرخهسوار، در پرسش به خبرنگار ۸صبح مبنی بر چگونهگی مسابقاتش، گفت که تصادم کرده و در یکی از شفاخانههای پاریس بستری شده است. او در پاسخ ۸صبح نوشته است: «در شفاخانه هستم، متاسفانه حادثه کردهام. از ناحیه پای چپ آسیب دیدهام.»
در همین حال، ذکیه خدادادی، تکواندوکار افغانستان که مشعل المپیک را حمل کرده، در صحبت با روزنامه ۸صبح میگوید که بهشدت هیجانزده است. او ابراز امیدواری میکند که نخستین مدالآور زن از افغانستان در این مسابقات باشد. بانو خدادادی میافزاید: «باورم نمیشد که مشعل المپیک را برای یک دختر افغان بدهند، چون سلبرتیها و ورزشکاران خیلی معروف بودند، اما خوشبختانه افتخار این را داشتم که انتخاب شدم. خیلی افتخار غرور و شادمانی داشتم. وقتی در خیابانها قدم میزدم، نام زنان افغانستان گرفته میشد. همان یک یادآوری دنیا را به تکان میآورد که زنان افغانستان حذف شدنی نیستند و همچنان در دنیا باقی خواهند ماند.»
این تکواندوکار میگوید که در مسابقات پارالمپیک در ۲۹ آگست سال جاری با ۱۲ تن از حریفانش در ترکیب تیم پناهندهگان سازمان ملل از کشورهای مختلف به رقابت خواهد پرداخت. او تاکید میورزد که سهیمه اشتراک در المپیک را به دلیل مدال طلایی که قبلا به دست آورده بود، از آن خود کرده و آمادهگی کامل برای این رقابتها گرفته است.
بانو خدادادی تصریح میکند که با رقیبانش از افریقا، اوزبیکستان، تایلند، ایران و پرو به میدان خواهد رفت که همه بهترین ورزشکاران دنیایند و خودش نیز شماره ۷ جهان است.
با این حال، شماری از زنان با نشر نوارهای تصویری و انتشار خبرنامه، از اشتراککنندهگان المپیک ۲۰۲۴ پاریس خواستهاند که زنان افغانستان را فراموش نکنند؛ کسانی که بهگونه سیستماتیک از ورزش کنار گذاشته شدهاند. در پیامی از این زنان آمده که سکوت جهان در برابر حذف زنان از آموزش، اجتماع و ورزش، غیرقابل بخشش است. آنان تاکید کردهاند که طالبان استعداد و تواناییهای بالقوه زنان را که میتوانستند به افتخارات جامعه جهانی افزوده شود، قربانی کردهاند. این زنان ورزشکار رفتار طالبان در برابر زنان را غیر قابل قبول خوانده و افزودهاند که نادیده گرفتن محدودیتهای طالبانی بر زنان افغانستان، بیانگر «ضعف اخلاقی جامعه جهانی» است. آنان از جامعه جهانی خواستهاند که به هدف رفع محدودیتهای امارت اسلامی علیه زنان، بهصورت قاطع اقدام کنند.
از سوی دیگر، فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان دیدبان حقوق بشر، در صفحه اجتماعی «ایکس» خود نوشته است که زنان ورزشکار و شجاع افغانستان، تجسم مقاومت و امید به آینده کشور و سایر زنان در حاکمیت امارت اسلامی هستند که از حقوق اساسیشان محروم شدهاند. بانو عباسی افزوده که المپیک و پارالمپیک در حال برگزاری است، اما میلیونها زن و دختر در افغانستان از حق ورزش توسط طالبان محروم شدهاند. او تاکید کرده که حکومت سرپرست باید به سوءاستفادهها پایان دهند و محدودیتها بر حقوق اساسی زنان از جمله حق ورزش را لغو کنند.
در همین حال، فیلپو گراندی، کمیشنر عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندهگان، با به اشتراک گذاشتن عکس ذکیه خدادادی، تکواندوکار افغانستان، در صحفه ایکس نوشته است: «من در پاریس هستم تا او را تشویق کنم. من به ورزشکاران پناهنده بسیار افتخار میکنم و خوشحالم که آنها این فرصت را دارند که پیام مثبتی را به جهان منتقل کنند: پیامی از عزم، قدرت، شجاعت و موفقیت.»
همچنان شماری از مقامهای ارشد دولت پیشین به شمول حامد کرزی، رییس جمهور سابق افغانستان، از حضور دختران در بازیهای المپیک استقبال کردهاند. حامد کرزی از به اهتزاز درآمدن پرچم افغانستان در افتتاحیه المپیک ۲۰۲۴ پاریس ابراز خوشحالی کرده است. او افزوده است: «جای بسی مسرت و افتخار است که دختران قهرمان ما با همت والایشان و با وجود زندهگی در هجرت مشعلدار المپیک شدند.»
تصاویر منتشرشده از مراسم افتتاحیه این المپیک نشان میدهد که برج ایفل با فناوری دراماتیک، منظرهای بینظیر خلق کرده است. هزاران ورزشکار و بازیگر در شبی بارانی در امتداد رود سن رژه رفتند و حتا هوای بارانی مانع حضور تماشاگران در این مراسم نشد. ورزشکاران برجسته جهان در امتداد روخانه سن، به طول شش کیلومتر با قایقهای فرانسوی عبور کردند.
گفته شده است که، امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه، در کنار توماس باخ، رییس کمیته بینالمللی المپیک، با حضور دهها رهبر جهان این مراسم را تماشا کردند. این مراسم بهشکل خیرهکننده معماری و هنر فرانسه را به نمایش گذاشت.
همزمان با این، رسانههای جهان گزارش دادهاند که ۴۵ هزار نیروی نظامی برای تامین امنیت بازیهای المپیک بسیج شدهاند و نیز گفته شده که نیروهای استخباراتی فرانسه در جستوجوی کسانیاند که با خرابکاری در خطوط راهآهن پرسرعت پاریس، جشنهای المپیک را مختل کردهاند.
این در حالیست که،، رییس فدراسیون اتلتیک کشور در مورد واکنش امارت اسلامی که گفته بودند زنان ورزشکار المپیک از افغانستان نمایندهگی نمیکنند، میگوید که هیچکسی نمیتواند شهروندان کشور را از شهروندی افغانستان محروم کند. به گفته او، همه کسانی که در خارج از کشور به نام افغانستان در مسابقات اشتراک میکنند، قابل ستایش هستند.
سمیرا«سدید»
#Hama_News_خبرگزاریحاما